המדריך לבעיות נפוצות בכף הרגל

כפות הרגליים שלנו הן איבר מורכב ביותר שתפקידו לשאת בעומס של כלל הפעולות שאנו מבצעים מדי יום, כמו הליכה, ריצה וקפיצה. השילוב הזה מוביל להתפתחות של בעיות שונות כגון: ציפורן חודרנית, פטרת, בוהן קלובה, דורבן העקב ועוד. בעיות אלו ואחרות, גורמות לסבל, לכאבים, לפגיעה בתפקוד היומיומי ולסיבוכים אפשריים. הכנו עבורכם מדריך הכולל כמה מהבעיות הנפוצות בכף הרגל, דרכי הזיהוי שלהן,  אמצעים למניעתם וסוגי הטיפול האפשריים.

בעיות רפואיות בכף הרגל
בעיות נפוצות בכפות הרגליים

ציפורן חודרנית

כשרקמת הציפורן בכף הרגל או היד צומחת לתוך מעמקי הרקמות הסמוכות, נוצרת במקום דלקת הגורמת לכאבים עזים, נפיחות ואודם. הזנחת הבעיה מובילה לזיהום, מוגלה, דימומים וצמיחת עור עודף.

בין הגורמים לציפורן חודרנית: גזירה לא נכונה של הציפורניים, נעילת נעליים לא מתאימות, מחלות שונות כמו סוכרת, חוסר איזון בבלוטת התריס ועוד, עודף משקל, סיבות תורשתיות, טראומה ופציעות הגורמות לנזק בלתי הפיך של שורש הציפורן ועוד.

מידע נוסף על הגורמים לציפורן חודרנית >>

כדי למנוע את הבעיה יש: להקפיד על גזירה נכונה של הציפורניים, לנעול נעליים מתאימות ונוחות, להחליף גרביים לעתים קרובות ולהקפיד שהן יהיו נקיות ויבשות, לייבש את כפות הרגליים היטב לאחר המקלחת ולשמור על כללי בטיחות כדי להימנע מפציעות.

הטיפול הביתי: בציפורן חודרנית יכול להקל על המצב במידה ודרגתה קלה או שהיא נמצאת בשלביה הראשונים. הטיפול כולל טבילה של כפות הרגליים במים עם סבון וגזירת שולי הציפורן בזהירות, טבילת הרגליים במי מלח ופולידין לחיטוי האזור, מריחת משחות אנטיביוטיות על האזור וחבישתו ועוד.

טיפול ביתי אינו מהווה תחליף לטיפול מקצועי של מומחה ויש להיוועץ עמו לפני שאתם מתחילים בכך. כמו כן טיפול ביתי הוא בגדר עזרה ראשונה בלבד ואינו מחליף טיפול מקצועי של פודיאטור.

הפתרון היעיל ביותר לציפורן חודרנית הזוכה לכמעט-100 אחוזי הצלחה הוא טיפול על ידי לייזר CO2, המנטרל את התאים המזיקים בשורש הציפורן ומונע את הישנותה.

מידע נוסף על הטיפולים השונים בציפורן החודרנית >>

דורבן העקב

מחלת החיתולית בכפית ששמה העממי הוא דורבן העקב, נוצרת כתוצאה מדלקת ברקמת החיבור הפלנטרית, המחברת בין עצם העקב לאצבעות. הדלקת נוצרת בשל עומס יתר על הרקמה והיא גורמת לכאב חד, המורגש בעקב בעיקר בזמן ההתעוררות, לאחר קימה מישיבה ממושכת או לאחר פעילות פיזית.

בין הגורמים לדורבן העקב: נעילת נעליים שאינן מתאימות לכף הרגל, עיסוק בפעילות ממושכת כמו הליכה, ריצה או קפיצה ועבודה המצריכה עמידה ממושכת. בני 40-60 נמצאים בסיכון מוגבר לדורבן העקב וכן אנשים הסובלים מהשמנת יתר. הבעיה נפוצה גם בקרב אנשים בעלי כף רגל שטוחה או בעלי קשת מוגבהת.

כדי למנוע את הבעיה יש: לנעול נעליים מתאימות להליכה, לנעול נעליים בולמות זעזועים בעת ביצוע פעילות ספורטיבית, לתת מנוחה לרגליים, להימנע מעמידה ממושכת ומפעילות מאומצת, להימנע מללכת יחפים ולהפחית את העומסים על כף הרגל באמצעות ירידה במשקל. הזנחת הבעיה מובילה להיווצרות דלקת כרונית בעקב, המובילה לשינוי במבנה כף הרגל. מצב זה עלול לגרום לסיבוכים שונים ברגליים ובאזורים אחרים בגוף.

טיפול ביתי בדורבן העקב כולל: הנחת שקית קרח על האזור מספר פעמים ביום, ביצוע תרגילי מתיחות לכפות הרגליים והשוקיים, עיסוי המקום ועוד. במידה ואין שיפור במצב, יש לפנות בהקדם לפודיאטור לאבחון וטיפול מקצועי.

פטרת ציפורניים

פטרת ציפורניים נקראת גם "תסמונת רגל האתלט", משום שהיא נפוצה בקרב ספורטאים אך היא שכיחה בקרב כלל האוכלוסייה. בעיה זו מתבטאת בזיהום המופיע בין אצבעות כף הרגל, הגורם לאודם, יובש ולגרד.

פטרת גורמת לשינוי במבנה הציפורן המתעבה, מתעוותת ומשנה צבעה לצהוב כהה או חום/שחור. הזנחת הבעיה עלולה להוביל לסיבוכים שונים כמו ציפורן חודרנית ולהתפשטות הפטרייה לאזורים נוספים בגוף. כמו כן עלול להתפתח באזור זיהום חיידקי הגורם לתחושת כאב עזה.

בין הגורמים לפטרת ציפורניים: דרמטופיטים – שלושה פתוגניים פטרייתיים עמידים, אוהבי חום ולחות, הניזונים מהרקמות.

כדי למנוע את היווצרות הפטרייה: יש להימנע מנעילת נעליים סגורות לאורך זמן, לשמור על ניקיון כפות הרגליים, לייבש היטב את כפות הרגליים ואת המרווחים בין האצבעות לאחר מקלחת, לנעול כפכפים במקלחות ציבוריות, להימנע מלחלוק מספריים לציפורניים, מגבות ומצעים, להחליף גרביים מדי יום ולהימנע מגרביים הדוקים או גרבי ניילון.

הטיפול בפטרת ציפורניים משתנה בהתאם לרמת הזיהום. כאשר מדובר בזיהום קל, הטיפול מתבצע באמצעות תכשירים שונים וכאשר המצב חמור יותר, יש צורך בנטילת כדורים.

במידה והזיהום נמשך או כשמתפתח באזור זיהום חיידקי משני, יש צורך באבחון וטיפול של פודיאטור.

בוהן קלובה

בוהן קלובה ששמה המדעי הוא הלוקס ולגוס, היא עיוות של הבוהן המתבטא בסטייתה פנימה לכיוון יתר אצבעות כף הרגל, תוך שהיא דוחקת אותן ואף עולה עליהן. בבסיס מפרק הבוהן נוצרת בליטה בשם "בוניון", הגורמת לדלקת ולכאבים.

בין הגורמים להתפתחות בוהן קלובה: גורמים תורשתיים, קריסה פנימית של כף הרגל המשולבת עם קריסת הקשת הפנימית, נעילת נעלי עקב, נעילת נעליים צרות מדי בחלקן הקדמי הגורמות לדחיקת הבוהן, פציעות, דלקות פרקים ועוד.

כדי למנוע בוהן קלובה: יש לנעול נעליים שטוחות, רחבות ונוחות, המתאימות למבנה כף הרגל ולהימנע מנעילת נעלי עקב.

הטיפול הביתי כולל: הנחה של שקית קרח מכוסה במגבת על אזור הבליטה, ביצוע תרגילי פיזיותרפיה, שימוש באביזרים אורתופדיים מקלים כמו מדרסים, רפידות סיליקון, סדי לילה ועוד.

במידה והטיפולים השמרניים אינם מועילים, יש לפנות לפודיאטר מומחה בהקדם, למניעת סיבוכים.

יבלת לחץ

יבלות לחץ מתאפיינות בעור נוקשה. צורתן שטוחה בשל הלחץ המופעל עליהן ושפשוף הנעל על כף הרגל. היבלות מופיעות בעקב, בכרית כף הרגל או בין האצבעות וגורמות לכאבים עזים.

בין הגורמים להיווצרותן של יבלות לחץ: נעילת נעליים שאינן מתאימות לכף הרגל, הליכה או עמידה ממושכת, ריצה ובעיות אורתופדיות שונות כמו צניחת עצמות.

כדי למנוע יבלת לחץ: יש לנעול נעליים מתאימות המותירות די מקום באזור האצבעות, לגרוב גרביים שאינן הדוקות, להימנע מללכת יחפים ולהקפיד לייבש את כפות הרגליים לאחר המקלחת.

הטיפול הביתי ביבלת לחץ כולל: השרייה של כפות הרגליים במים עם סבון, מריחת משחות לריכוך העור, שימוש בפלסטרים מיוחדים, שימוש בטבעות ריפוד ועוד.

במידה והטיפול השמרני לא משפר את המצב, יש לפנות לפודיאטור מומחה.

לסיכום

המדריך נועד לעזור לכם להבחין בתסמינים של כמה מהבעיות הנפוצות בכף הרגל, להבין את חשיבות מניעתן ולהכיר את דרכי הטיפול בהן. המשותף לכלל הבעיות שהזכרנו ולבעיות רבות נוספות, הוא הצורך לפנות לאבחון וטיפול מתאים של פודיאטור מומחה ומנוסה, בהקדם האפשרי! רק כך תוכלו למנוע פגיעה בתפקודכם וכן סיבוכים מיותרים.

לקביעת פגישת אבחון וטיפול אתם מוזמנים
ליצור קשר עם המרפאה: 072-3902711